Tuesday, January 10, 2012

Superheroes

Superheroes - Mike Barnett 2011

Viimase paari aasta jooksul on valminud kaks-kolm komöödiat (tuntuim vast Kick-Ass) mis räägivad tavalistest inimestest kes ühtäkki hakkavad superkangelasteks, omamata mingeid supervõimeid või eriväljaõppet kurjusega võitlemisel, juhindudes vaid sisemisest õiglustundest ning kohusest ühiskonna ees. Käesolev dokumentaal näitas, et tegu pole mingite hollywoodi stsenaristide või koomiksikunstnike sulest imetud teemaga, vaid USA-s elab tõesti sadu sedasorti inimesi kes ööpimeduse saabudes panevad selga käsitööna valminud trikoo, heidavad õlgadele keebi, asetavad näole maski ning lähevad oma kodulinna tänavatele kurjusega võitlema.
Umbes kolmkümmend seesugust (ei tahaks justkui öelda veidrikku) korravalvurit on ka Mike Barnett´i kaamera ette sattunud ja räägivad oma elust ning "tööst". Tegu pole viimase aja trendiga, dokist selgub, et üks keebimees jooksis ringi juba seitsmekümnendatel ja pole põhjust kahelda, et sedalaadi politsei abilisi leidus ka varasematel aastatel. Dokfilmiski sõna saavad on aastaid sellega tegelenud, staažikamad suisa üle linna kuulsad, jagavad autogramme ning suruvad elanikel kätt. Valdav enamus patrulib niisama öistel tänavail, aitab vanureid üle tee, hoiatab lähiümbruses ringiluusivate kriminaalide eest, jagab kodututele toitu ning julgustab eluheidikuid jumalasõnaga.
Küll aga näidati ka Brooklinis elavat kolmest normhest ja neiust koosnevat ebameeldivat kampa kes püüab inimesi oma käitumisega vägivallale meelitada, et siis saaks neid rusikatega paika panna. Üks kambast mängib tänavale sattunud eskinut (silmapaistvat homonoort või neiu puhul süütut kaunitari) kes peaks siis homofoobe ja potensiaalseid vägistajaid ligi meelitama, samal ajal kui kolm ootavad võimalust pealelendamiseks ning väärkäituja läbi peksmiseks. Üsna vastik kamp superkangelasi kes kindlasti koomiksimaalmas kergelt kurjade poolele üle silkaks.Kehvalt tehtud dokk, aga väga huvitav teema. Lust vaadata igal juhul. 3,5/5

Kaks kõige lahedamat vana.

No comments: