Wednesday, April 18, 2012

The Arcane Sorcerer - The Mysterious Enchanter

L'arcano incantatore - Pupi Avati 1996

Noore tüdruku võrgutamise ja abordile sundimise eest ootab noort tudengit vahistamine. Oma naha päästmiseks näeb ta ainsa pääseteene veidra naise poolt pakutavat töökohta erasekretärina, mis viib ta kirikuametist pagendatud filosoofi ja teadlase maal metsade ja välude keskel asuvasse suguvõsalossi. Esimese tööna tuleb maha matta oma eelkäia sellel ametipostil ja asuda siis maailma suurimat esoteerika ning nõiakunstikirjutisi sisaldavat raamatukogu hooldama, tuues tõvevoodis peremehele kätte soovitud eksemplare. Ühes noormehe saabumisega algavad ka müstilised kummituslikud lood ning koos asutakse raamatutest leitavate maagiliste juhendite abil vaimu välja kutsuma, viima täide unistust mis on elutee lõpul oleva usumehe jaoks alati eesmärgiks olnud.
18. sajandisse paigutuv okultistlik müstikalugu - täpselt selline teema mind koheselt köidab. Ja Arcane Sorcerer oli linalugu mis mu ootused pea sajaprotsendiliselt täitis. Siin oli ajaloohõngu, maagilisi toiminguid, mustade jõudude teenimist ja viiteid salaseltsidele, aga ka kogu ajastu mõttemallide peegeldumist, kus teadus ja religioon käisid käsikäes ning teispoolsuse jõud panid küll ristimärki tegema, kuid samas utsitasid tagant ka puht teaduslikku uudishimu. Oli ju ka tuntud pedukristlasest füüsik Newton suur salateadmiste meister ning vankumatu usk Jumalasse ei takistanud tal ka Saatanalt teadmisi välja meelitada.
Kuigi käesolev film annab käega katsutava kinnituse, et tegu on fantasy filmiga, jäävad (jäetakse) piirid siiski häguseks ning lõpuks otsustab vaataja ise, et kui palju nõianippidest kasu oli ja kas nähti tõesti kummitusi, või viskas ajastule iseloomulik ebausk vimkasid sisse. Minule meeldiks mõnes kohas silm kinni pigistada ning viimast varianti uskuda, sest sellisel juhul oleks stiilse kummitusfilmi asemel stiilne ajalooline kuva. Hägusest lõpust hoolimata hea müstiline põnevik. 4/5

Ma ei oleks sealses iidses tornkindluses päevavalgelgi julgenud olla, saati siis öösiti küünlavalgel ringi joosta kui kõrvatoast kostub olematute naiste laulu ja all raamatukogus luusib ringi kellegi tundmatu astraalkeha.

No comments: