Thursday, November 22, 2012

Forgotten Sunrise - Time Flies: Rare and Unreleased


Forgotten Sunrise - Time Flies: Rare and Unreleased
Forgotten Sunrise 2012

01. Samewonder [Error: Success Remix]
02. Ple:se Disco-Nnect Me [Rosewater Remix]
03. Dead Le Gends A Mong The Living [Live]
04. A Trip In Dust Reality
05. Sombrefog [Demo]
06. Innocent Sirens [Live]
07. K-Os Tik-Tak [Top-Notch Remix]
08. The Moments When God Was Wrong [Live]
09. Surroundcosmos [Clean Version]
10. Ropelove [Morgue's Last Choice Remix]
11. The Saltmoon & The Sugarsun [Live]
12. Time 2 Smoke [Live]
13. Midwinter Dreamlights
14. Praegu juba tulevikumuusika [Demo]

CD plastikkorpuse vahele on pandud kalastustarvete poest ostetud plastmassist kärbes. Mina hirmutasin sellega lapsi. Ajasin karp käes oma mudilasi ümber köögilaua taga ja karjusin, et kärbes tuleb, kärbes tuleb! Kogu perel oli lõbus. Aga et tuju tõuseks, võib teha ka nii, et võtta plaat kärbsega karbist välja, asetada plaadimängijasse ning vajutada nupule play.
Plaadi tugevaimaks küljeks on bändi seniavaldamata originaallood ning remix´id suruksin mina tahaplaanile. Neid ei ole küll rohkem kui kolmandik ning ega ükski otseselt halb, kuid samas ei tundu nad ka midagi lisavat, ei ava Forgotten Sunrise´i ühegi uue huvitava nurga alt, ega näita remixijaid teises valguses. Error: Success´i remix kõlab nagu Error: Success ja Morgue's Last Choice´i remix nagu Morgue's Last Choice, kusjuures viimane isegi hillitsetum kui "Different Knots Of Ropelove´i" maxikalt väljajätmise süüst järeldada võib. Galaktlani versioon "The Moments When God Was Wrong´ist" on elavam, aga selleks on ka ilmselge põhjus.
Tinglikult võiks öelda, et järgmise grupi moodustavad erinevatel aegadel ning paikades linti võetud kontsertsalvestised ja neid kuulates tuleb juba Forgotten Sunrise´i enese ilu esile. Oman ausalt õeldes raskusi neid träkke ette kujutada lava ees kuulates, sest kõrv avastab plaadipuhtuses pisikesi nüansse, sobilikke seadeid ja vokaalimänge, mis kontsertpaigas nautides võivad tükke kaotada või tunduda teisejärgulistena. Neist paladest leiab ka meeldivalt kõrva torkivaid ebahetki ja kaose käe poolseid puudutusi, neid imearmsaid momente mis tavaliselt stuudioalbumites maha nüsitud, üle mängitud või lihtsalt valmistoote, kui sellise, muutumatusse vormi asetatud. Kontsertsalvestise tipphetk - kõik kohal olles kõrvust mööda minev on kätte saadud ja toore värske mahedana säilima pandud. "Dead Le Gends A Mong The Living", "Innocent Sirens", "The Saltmoon & The Sugarsun" ja hypnoboosterlik "Time 2 Smoke" on imekenad tunderohked pildid minevikust.
Kolmandasse lahtrisse kuuluvad bändi stuudiopalad mis ühel teisel kolmandal põhjusel näidanud nägu vaid väikese tiraažiga promoplaatidel või kogumikel ja siit leiab minu selle albumi lemmikloo "Praegu juba tulevikumuusika". "Sombrefog", "Surroundcosmos" ja "Midwinter Dreamlights" on suurepärased ning industriaalmaastikul hulkuv "A Trip In Dust Reality" lausa fantastiline, kuid "Praegu juba tulevikumuusika" hoiab endas midagi milleni teised nii oskuslikult ei küündi ja selleks on kapseldatud aeg. Aeg ja ruum. Või nimetame seda siis positiivse laenguga nostalgiaks, sest selles loos on ühteaegu nii träki valmimisaasta kui selle looja isik, on Forgotten Sunrise ja on kõik teda mõjutanud bändid, on just seda fännile kui ka teretuttavale pakutavat võimalust triibu tõmbamiseks minevikust tänapäeva, aga samahästi ka žablooni mille peale asetada kõik plaadil varem kõlanud palad. "Praegu juba tulevikumuusika" on plaadi veatu prohvetlik peegeldus. Ja lõpuks kõlab see pala veel justkui Razormaid´i mix! Suurepärane lõpp end läbi lugude mitmekülgselt avanud bändi juubelikogumikule.

2 comments:

Heitke pikali said...

"Võimalus triibu tõmbamiseks minevikust tänapäeva."

Heh.

Trash said...

Triipu kah mõnus tõmmata, aga vist oleks pidanud see tõesti joon olema.