Tuesday, December 25, 2012

2012 kauneim kodumaine muusikaplaat



Digitaalne muusikaostmine on moes - lähed netti, valid sobiva plaadi, kannad mingi summa üle ja saad mp3 või mõnes muus formaadis failid kätte. Või hangid muusika rootsi moodi. Kuulata saad igal juhul, aga millest ilma jääd, on kaanekujundused. Valisin siis oma maitsele toetudes välja 8 kohalikku reliisi mis on just kena kujundusega silma jäänud ja palun teil kallid blogilugejad hääletada ( ülal päremal küljel on poll) neist meelepärasem. Muidugi ei salga tõtt, et Trash Can Dance´i reliisid need kõige kenamad on, kuid seekord palun teil teha valik all järgnevate kenade plaadikujunduste vahel. Jätsin meelega välja Hypnoboosteri ja Estoner´i plaadi, sest kuigi mõlemad sisaldavad super art-work´i, on esimese puhul kena välimus niivõrd loomulik osa plaadist, et see tundub justkui liiga õige ja hea olevat ning teise plaadi kujundus taas astub täpselt nendes vormides mida stiil ette kirjutanud on. Minu valik järgib lihtsust, maalähedust ning DIY taaskasutuse printsiipi. Häält saab anda mitme artisti poolt korraga!


Tartu Popi ja Roki Instituut - Biidermeier-psühhedeelia

Seksoundile omane taaskasutatud paberist digipakk ja looduslikud trükivärvid. CD pealdisele trükitud vaid keerd-ornament, vahel poster, kus ühel küljel bändi foto ning teisel poolel laulutekstid. Kas rohelist mõtlemisviisi juurutav Seksound kunagi üldse veel plastmasskarbi juurde naaseb? Kahtlen.


EDASI - Home Alchemisy

Kassett valgeks võõbatud ja mitte just korralikult nii, et väljanägemine on sel justkui kümme aastat ehitusel kasutuses olnud pahtlilabidal. Kassetil ja kaante puhul kasutatud mustvalget paljunduseprinti, liimi kääre ning ilme lisamiseks punase värvipliiatsi abi.


Trans Germanium Express - Trans Germanium Express

Eemise kasseti vastaskoht mõistes, et peale musta ja punasega tehtud spraytööd on kassetil olevat värvikorda lihvitud nii, et see näppude vahel tundub imesile, meenutades pigem peale pandud kleebist kui värvikorda. Kaaned jätavad prinditekstuurilt mulje nagu oleks trükitud nõukogudeaegsele kilematerjalile.


Kannabinõid - Kannabinõid EP

Vinüüli imitatsioon, centerfold. Vinüüli asemel aga tõmbad välja 12" mustast papist ruudu, kus ühel küljel siiditrükis laulusõnad ja teisele küljele kinnitatud paberkleebisega mattpõhjaga CDR. Niinimetatud albumikaaned omavad samuti 4 erinevat pilti mis iseloomustavad igat nelja plaadil olevat muusikapala. Päris kobe tükk käsitööd - trükkimist, liimimist ja voltimist.


Põhjast - Der Turm ja Põhjast - Thou Strong, Stern Death

Hunt, koon taeva poole, ei ole küll midagi originaalset, kuid Põhjast puhul annab kaanekujundus väga täpselt edasi vinüülil olevat muusikalist materjali. Sama kehtib ja Põhjast EP puhul, oskuslikult on loodud tunne mis seab sind enne muusika kuulama hakkamist just õigele lainele, annab niiöelda täpse eelhäälestusega stardi.


Of Roofs, Genes And Stolen Meanings - One: Life To Learn

Populaarne pakkimisviis, kuid väga korralik töö tekstide ja imidžite paigutamisel ning suurepärane materjalivalik. Viimane, 250 grammine tööstuslik papp, on kindlasti kuulajat rõõmustav, kuid kujutan ette millist tööd bändipoisid nägid seda materjali voltides ja vormides. Kena üllatus oli näha veel plaati omakorda kileümbrikus, lisa millest on sedalaadi pakendamise puhul lihtne loobuda.


Ratkiller - Gallic Cones

Taaskord paljundusmasin, käärid ja liim. Seekord on kassett värvitud üleni kirsipunaseks ja täendatud mustvalgete kleebistega. Eriline nunnukas on kasseti B-pool, kus lihtsalt kiri, et this side is blank, sorry! DIY musternäidis UG kassettide tegemiseks.


Future Brain - Technodancing (Täna ma saan)

Future Brain teeb oskuslikult maxi-singleid ja täpselt nii nagu vaja, seda sisu ja kujunduse koha pealt. Technodancing on minimalistlikult selge, tekst annab täpselt vajaliku info, ei midagi üleliigset ega häirivat. Sarnast tagasihoidlikku teabetäpset joont kannavad tegelikult kõik Future Brain´i reliisid, käesolev on oma minimalistlikkuses tegelikult isegi äärmus. Keskpunktiks võiks olla FB-i album "2".


Valige palun oma lemmik kõrval asuvast küsitlusest mis kestab 9 päeva. Valida saab mitu vastusevarianti korraga. Kui viitsid jätta vastuse oma lemmikuga TCD Facebooki lehele, siis läheb nädala pärast loosi ka üks Aameni duubelplaat.  --->


No comments: