Sunday, December 09, 2012

Filmiküsitlus - Anton Estoner´ist


Estoner on justkui väga omaseks saanud ning seda ääretult lühikese aja jooksul. Alles see ju oli kui nende debüütalbumi plaadimasinasse suskasin, aga juba on see nii tuttav ning turvatunnet pakkuv, et iga kord kui raadios mõnda Estoneri lugu lastakse, tuleb hinge selline soe kodune tunne. Ja siis kohe imestan ise samuti sinna otsa, et kui tavaliselt tekitavad lemmikbändide lood raadiost kuulates lihtsalt tunnet, et väga äge, ikka mängitakse seda või teist artisti, siis Estoneri träkid kraabiks esile justkui mälestusi minevikust, nostalgiaga segatud mälupilte mida siiani on vaid Suzanne Vega, Tanita Tikaram, Nep, The Mission, Nits ja veel paarkümmend noorpõlvelemmikut teha suutnud. Müstika!


Nimi: Anton Veeremets
Bänd : Estoner
Koduleht/Bandcamp: Estoner


1. Millised filmid sulle muljet on avaldanud, ehk mis on sinu lemmikfilmid?

Ei saa mööda klassikast - Stanley Kubrick-u "2001: A Space Odyssey" ja "The Shining" ning Ridley Scott-i "Alien" ja "Blade Runner", mis on kindlalt parimate filmide nimekirjas ja ei vaja tutvustamist. Meeldivad ka uue põlvkonna režissööride vanemad tööd - Aronofsky "Pi" ja Nolan-i "Memento" - mõlemad on suurepärased seiklused inimese väärdunud ajusoppides.

Rääkides veel tänapäeva režissööride vanemast loomingust, loomulikult horrori sõbrana austan Peter Jacksoni ja Sam Raimi vanu splatter filme, "Dead Alive" ja "Evil Dead"-i triloogia on oma vereliitritega sekundis tase omaette. Kuigi siiamaani on nende kahe inimese hüpe mitmesajamiljoniste blockbusterite rooli väga veider, muruniidukiga veresaunast sai ühtäkki Tolkieni võlumaa.

Erilist tähelepanu väärib David Cronenberg, kes suutis oma filmides luua täiesti ainulaadse atmosfääri ning ka väga pikalt meeles püsivad visuaalsed stseenid, kasvõi telediktatuur "Videodrome"-ist või günekoloogilised riistad mutantnaistele "Dead Ringers"-ist. Mainiks ära ka veidra pealkirjaga "eXistenZ"-i, mis oli sisuliselt Inception 11 aastat enne Inceptionit.

Ei saa mainimata jätta ka Itaalia horror/thriller vanameistreid, Dario Argento ja Lucio Fulci näol. Argento "Suspiria" ja "Deep Red" on ühed parimatest thrilleritest minu maitsele, võttes paremaid nippe Hitchcockilt ning segades sinna juurde giallo-šarmi ja suurepäraseid vägivalla-stseene. Fulci filmid on seevastu lihtsakoelisemad, kuid selle kompenseerib Fulci kõrgemate fantaasialendude ja ultravägivallaga, mis lõpptulemusena tekitab unustamatuid stseene, nagu näiteks Zombi 2-st pärit hai kahevõitlus zombiga.

Rõõmu pakub ka Jaapanist tulev splatter-laine, eesotsas Yoshiro Nishimura ja Noboru Iguchi-ga. Tõsi, kunstiline väärtus, ka autorite enda arvamusel, läheneb seal nullile, aga vaatamisel põleb ajus pidevalt "holyshitwtf" tuluke ning absurdsuseni viidud vägivald teeb asja üsna lõbusaks. Ühesõnaga, meelelahutust tervele perele.

Pikemalt võiks rääkida ka David Lynch-ist ja Alejandro Jodorowski-st, Tarantino ja Rodriguez-e algatatud exploitationi uuest lainest ja noorte Hollywoodi horror-režissööride arengust, aga kardan, et internetis saab ruum enne otsa =)

2. Milline oli viimane meeldejääv filmielamus?

Hiljuti vaadatud Wachowski-te "Speed Racer" oli positiivne üllatus, olgugi et süžee oli läbinisti teisejärguline ja klišeelik (anime adapteerimisel ei saagi teistmoodi olla), nii toredat visuaalset poolt ma ei ole näinud juba pikka aega. Kellele ei meeldiks suurtel kiirustel mööda psühhedeelseid maastikke kihutavad pseudo-futu superautod =)

Teine üllatus oli John Carpenter-i esimene linateos "Dark Star", sisuliselt no-budget tudengifilm, mis oli kõvasti mõjutusi saanud Space Odyssey-st, kuid hoolimata vahendite-, oskuste- ja kogemustepuudusest on film siiski meeldejääv, isikupärasene ja enamasti ka humoorikas. Miks meil ei tehta selliseid tudengifilme, on minu küsimus.

3. Mis muusikat viimasel ajal kuulanud oled või julged soovitada?

Seoses suurepärase sooloartisti Judd Madden-i uue albumi ilmumisega, kuulan järjekordselt läbi kogu tema loomingut. Tegemist on meeletu riffiarvuga doom/stoner/sludge seguga, kuid autor ei karda põigata ka post-rocki ja -metalisse. Kogu ta looming on tasuta saadaval siin - juddmadden.bandcamp.com.

Tänan Anton!

Kaader filmist Videodrome.

No comments: