Wednesday, April 10, 2013

12 parimat sõjafilmi



Seekordsed soovitused sõjafilmide hulgast. Lai mõiste muidugi ja seekord vedasin piiri, mis algab kahekümnenda sajandiga ning mille taha jäävad nii mitmedki rohkem draama küljele või liiga kunstiliselt ambitsioonikad suurepärased linalood. Ja nagu ikka - link viib pikema postituseni ja valik on esmane mis ajupingutades ning oma blogi revideerides, pähe kargas. Näiteks Oliver Stone´i Platoon ununes sootuks.

Breaker Morant - Bruce Beresford 1980
Buuri Sõda. Üldpildis kohtudraama kolmest tsiviilisikute tapmises süüdistatud mehest, kuid läbi kohtusaalis toimuva avatakse vaatajale väga informatiivne pilt kogu julmast koloniaalsõjast. Suurepärane näide sellest, kuidas on võimalik läbi ühe žanri jutustada lugu, mis hoopis suurem, haaravam ja teaberikkam, kui esialgu arvata võiks.
Many Wars Ago - Francesco Rosi 1970
Esimene Maailmasõda. Itaalia väed rindel. Sõdurite meeleolud, suhted ohvitseridega ning ajastule jalgu jääma hakkavad karmid distsipliininõuded, mis hukutasid asjatult noori rindele saadetud sõdureid. Olmerealism eelistatuna heroilisele lahingutegevusele. Vaata samuti Bertrand Tavernier´i "Capitaine Conan´it".

  
Talvisota - TV versioon - Pekka Parikka 1989
Talvesõda. Kõige parem sõjafilm maailmas ning minu jaoks isiklikut ka kõige parem film maailmas üleüldises mõttes. Kõigil kindlasti juba varasemast nähtud, kuid juhul kui keegi veel ei tea, siis on peale USA cut versiooni ja originaalfilmi olemas veel ka väheke üle tunni rohkem kestev televersioon, mida näidati viiejaolise miniseriaalina. 95% lahingutegevusest saab kätte täispikast filmist, ometigi lisab telelõige juurde hulgaliselt Antti tuuri romaanist tuttavat olmelisust ning seetõttu jääb lõppmulje ikkagi veel kraadi võrra kangem kui kinolool.
Das Boot - TV versioon - Wolfgang Petersen 1985
Teine Maailmasõda. Eelpool mainitud jutt Talvesõja seriaali kohta kehtib ka Das Boot´i puhul. Raamatut lugenud saavad kätte täislaksu ning kõigile teistele pakutakse samuti lisainformatsiooni toimunust. Samuti räägitakse paar roppu anekdooti, mis otse loomulikult niigi pikka kinofilmi ei mahtunud.


The Bridge - Die Brücke - Bernhard Wicki 1959
Teine Maailmasõda. Lapsepõlves mitmeid kordi loetud raamatu filmiekraniseering. Lootusetu sõja lõpp, aga ometigi saadetakse poisiklutte veel surma, et peatada mõneks tunniks edasiliikuvad ühendriikide väed. Poisid aga ei ole oma õpitut kergelt kõrvust lasknud, vaid annava jänkidele kõigist torudest kõva tuld. Peale sõja lõppu toppis USA armee hitlerjugendi liikmed, noorimad neist 13 aastased, koos tavaliste POW´idega koonduslaagritesse, kus just lapseohtu poisid kannatasid, võrreldes tavasõduritega, enim.
Mysterium Occupation - Andrei Kudinenko 2004
Teine Maailmasõda. Tehniliselt ja näitlejate oskusi arvesse võttes väga kehv digifilm, kuid ääretult aus linalugu Valgevene mõistes. Puuduvad kangelased ning isegi positiivsed tegelased, linalugu näitab, et ühtmoodi kaabakad olid Valgevene kaosemaadel nii sakslased, venelased kui ka kohalikud. Õnnetu on see rahvas, kes nii mitme pressi vahele pidi jääma.


The Company of Heroes - Iron Hundred - Oles Yanchuk 2004
Teine Maailmasõda. Eks nende Ukraina Iseseisvus Armee liiketega ole see lugu, et igaüks suhtub neisse erinevalt - kes sõimab mõrvariteks ja kes ülistab kangelastena. Ukraina rahvuslane Oles Yanchuk teeb viimast väga meeldiva sentimendi ning tundeküllasusega ja kuigi partisaniliikumise veretööd tsiviilisikuteseas jäävad mahavaikituks, toob linalugu esile ühe tähtsa tahu sõjajärgsest vabadusliikumisest.
El Alamein - The Line of Fire - Enzo Monteleone 2002
Teine Maailmasõda. Ega neil itaallastel suurt midagi Teises maailmasõjas hõigata ei olnud, kuid ometigi oskas lavastaja kenasti kangelaslikkust, läbi inimlike tragöödiate, välja kiskuda ka Aafrikas taganevatelt väeosadelt. Korralik kvaliteetne sõjadraama.


Nambugun - Ji-yeong Jeong 1990
Korea Sõda. Lee Tae jäi USA sõdurite kätte vangi ja seetõttu sattus lõuna poolele ning sai võimaluse kirjutada filmi aluseks olnud sõjaromaani, mis valgustab võitlusi kommunistlike korealaste leeris. Vaatluse all relvakokkupõrked Nambugun´i mäel ja selle ümbruses, kus viimased Põhja Korea armee riismed peavad lootusetut võitlust ülekaalukate vägedega. Nälg ja surm Kim Il-sung´i aate eest.
Intimate Enemies - Florent Emilio Siri 2007
Alžeeria Sõda. Korralik klassikaline sõjafilm, ehk hästi lavastatud lahingstseenid, tugev draamapõhi, väheke tuttavlikud, kuid siiski sümpaatsed karakterid ja püsiv põnevuse tunne. Ometigi ka midagi muud ning selleks on inimese muutumine seoses sõjaga, olukord kus sinu tsivilisti tõekspidamised enam ei kehti ning enese ja kaaslaste turvalisuse nimel oled valmis mina üle selle niinimetatud inimlikkuse piiri.


Afghan Breakdown - Vladimir Bortko 1990
Afganistaani Sõda. Veel sinna avalikustamiseaega jääv Vene sõjafilm, mis vaimustavalt peegeldas seal teeninud sõdurite ning tsiviilpersonali igapäevaelu. Üks päev sõidetakse missioonile ja järgmisel päeval tankiga turule, et kodumaal defitsiitseid väljamaa teksapükse osta. Okupeeriva inimese mõttemallid, mis seoses vägede välja viimisega, purustatakse.
The Beast of War - Kevin Reynolds 1988
Afganistaani Sõda. Rohkem seiklusfilmi, kui sõjadraama mõõtu kinolugu, kuid stoori sellest, kuidas üks nõukogude vägede tank ära eksib ning siis mudžahiidide grupi saakloomaks muutub, on enam kui äge. Viis meest tankis, ümber selle lõputud liivakanjonid ning paar tosinat vaenlase võitlejad. Kasi-hiire mäng võitmatu soomusmasina ja ümbrust tundvate võitlejate vahel.


+ Boonus soovitus

Generation Kill - Susanna White, Simon Cellan Jones 2008
Iraagi Sõda.Suur kiusatus oli siia lõppu panna Jarhead, kuid taipasin, et minu hea hinnang tuleneb piem raamatust, kui filmist. Generation Kill´i raamatut lugenud ei ole, kuid nüüd tuli see taas meelde ning võib-olla võtan üks hetk ette. Seriaal aga suurepärane, kuid kohe kindlasti soovitan vaadata subbikatega, sest seemilitaarsläng ning lühendite voog keerab aju krussi.

Aga boonusele boonuseks soovitan veel filme nagu kõrbelahinguist pajatav Tobruk, Tugevat draamat Twenty Days Without War, norrakate vastupanust pajatavat The Last Lieutenant, itaallaste "stalingradiseiklusi" avavat Attack And Retreat, iisraeli blokpostist rääkivat Beaufort ja Apocalypse Now´gasarnast sõjakoast esile toovat The Red and the White. Koloniaalkonfliktidest on head järgnevad kinolood - Johnny Mad Dog, Rebellion ja Warriors of the Rainbow : Seediq Bale. Häid filmielamusi!

6 comments:

kashei said...

aga "Inimesed sõdurisinelis" ?

Trash said...

Nope! Ei tulnud meeldegi, ega oleks ka siia pääsenud. :)

joonas said...

Meeldivalt rutiinivaba list - ei mingit "Apocalypse Nowd", "Full Metal Jacketit" ega "Thin Red Line'i", "Black Hawk Downist" rääkimata.

Murelikuks teeb siiski Iisraeli filmide alaesindatus - oled ju üldiselt antisemiitluse vastu ikka halastamatu olnud. Miks puudub "Valss Bashirile?" Okei, see pole ehk päris traditsiooniline sõjafilm. Aga Samuel Maozi "Liibanon"?

Trash said...

Ma ei ole Liibanoni siiani näinud. Ja pealegi annavad palestiinlased iisraelile ruumi, mina seda oma blogis tegema ei pea.

Ralf said...

Otsi Joonas Trashi kunagist Black Hawk Downi postitust, väärt jutt.

joonas said...

Sir, yes, sir! Paneme siis viite ka.